Wat is entrecote?

Voor veel vlees liefhebbers bestaat er niks beters dan de geweldige entrecote. De welbekende entrecote is het lekkerste stukje van een rund volgens veel ervaringsdeskundigen. Je kan de entrecote herkennen aan het laagje vet aan de zijkanten van het vlees. Door dit laagje vet krijgt de entrecote een verrukkelijke smaak tijdens het bakken in een koekenpan. Dus als je niet zo fan bent van vet adviseer ik je om het laagje vet pas weg te halen nadat je het vlees hebt gebakken, zodat je wel de lekkere smaak nog hebt in het vlees. Je kan het recept voor het maken van de entrecote vergelijken met het recept voor een biefstuk. Voor het bakken van dit gerecht hoef je dus geen 5 sterren chef-kok te zijn. Hieronder staat het eenvoudige recept voor de entrecote en de benodigdheden daarvoor.

Benodigdheden

  • Entrecote
  • Croma bakken en braden
  • Keukenpapier
  • Zout en peper
  • Koekenpan
  • Aluminiumfolie

De bereiding

Voor de bereiding is het aangenaam om je vlees 1 of 2 dagen van tevoren te kopen. Hierdoor geef je het vlees tijd om te rijpen. Dit rijpen is belangrijk, omdat tijdens het rijpen de eiwitten in het vlees wordt afgebroken door de aanwezige enzymen. Dit zorgt ervoor dat je entrecote wat malser wordt. Voordat je begint met het bakken van het vlees, haal je het uit de koelkast en laat je het afgedekt op kamertemperatuur komen. Als je vlees gelijk vanuit de koude koelkast haalt en vervolgens in een hete pan legt laat je het vlees als het waren “schrikken”. Hierdoor zorg je ervoor dat de vezels in het vlees samentrekken en vervolgens het vlees taai wordt. Dit willen we natuurlijk niet Pak vervolgens de entrecote en maak de buitenkanten droog met wat keukenpapier. Vlees dat droog is wordt mooi bruin tijdens het bakken en bevat dan ook meer smaak. Breng met wat zout en peper de entrecote op smaak.

Leg je koekenpan op het fornuis en zet het vuur op een hoge stand, doe vervolgens een goede plens Croma bakken en braden in de pan. Op het moment dat de Croma bakken en braden goed bruin is geworden kan je de entrecote in de pan plaatsen. Keer tijdens het bakken de entrecote na 2 minuten om en bak vervolgens deze kant ook. Na deze 4 minuten is de entrecote nu bruin aan de buitenkant en roos van binnen. Je moet tijdens het bakken wel de entrecote in beweging houden, dit omdat hierdoor het vlees goed bruin wordt gebakken Maak met het keren en in beweging houden van het vlees geen gebruik van een vork. Als je namelijk in het vlees snijdt of prikt terwijl deze aan het bakken is ontsnappen vele sappen uit het vlees. Deze sappen heb je juist nodig om het vlees sappig te houden. Nu dat de entrecote klaar is haal je deze uit de pan en pak je aluminiumfolie om het samen op een bord aftedekken. Laat het vlees voor een minuut of 2 met rust. Dit noemen wij nagaren en hierdoor worden de sappen in het vlees verdeeld. Dit zorgt voor heerlijk mals vlees.